2015. július 14., kedd

Nagy takarítás- 1 rész. - KONYHA

Sziasztok,


Javában tart a nyár és nem szívesen gondolunk  a takarításra, de sok helyen láttam a 30 napos takarítás kihívást. Elolvastam, de nem igazán értek vele egyet, egyáltalán nem praktikus, ezért is jutott eszembe, hogy leírjam, hogy szerintem, hogy én, hogy végzem ezt. Még egy éve sincs, hogy saját háztartást vezetek, úgyhogy lehet, hogy vannak hiányosságaim, de próbálom minél jobban felépíteni a dolgokat.

Vannak akik úgy takarítanak, ami szerintem is nagyon praktikus, hogy minden nap valami mást csinálsz, tehát pl: hétfőn-konyha, kedden- fürdőszoba, wc, szerdán-nappali, csütörtökön- hálószoba és stb. Ez nagyon jó megoldás, hogy minden napra jut valamelyik helység és azt takarítjuk, de nekem ez azért nem praktikus, mert valamikor este nyolcra érek haza és már nincs kedvem nekiállni takarítani :)
Én általában úgy osztom ezt be, hogy hétvégén takarítok, persze hétköznap is törekszünk a rendre.
Szeretnék egy sorozatot indítani és szívesen fogadom a Ti ötleteiteket is. Nézzük első részbe a konyhát.
Persze vannak dolgok, amit az ember lánya nem végez hetente hanem ritkábban ezt érdemes egy naptárba berögzíteni és tartani magunkat hozzá, meg tavasszal és ősszel végez az ember egy nagytakarítást és mondjuk ezeket a dolgokat, hogy ha felosztja kb. két hétre akkor sokkal jobb mint egy- két nap alatt az egész házat kitakarítani, mert nem mindenki teheti meg azt, hogy egész nap csak takarít, de olykor olykor muszáj egy teljesen alapos takarítást végezni ahol minden a helyére kerül, de ilyenkor érdemesebb felosztani a teendőket több napra, akár készíthetünk is egy listát, amihez tartjuk magunkat így jobb kedvel is állunk neki meg jobban átlátjuk, hogy mit is kell csinálni.


A konyha:

Mivel fentebb írtam, hogy általában hétvégén takarítok, de természetesen minden főzés után összetakarítok magam után és természetesen a mosatlan sem áll ott egy hétig, tehát ez minden napos.

Amivel kezdeni szoktam a konyha takarítását az a hűtőszekrény kipakolása és takarítása.
Hogy hogyan is néz ez ki:
Elsősorban átnézem és kidobálom a lejárt szavatosságú termékeket (ilyen nagyon ritkán van), azokat a termékeket, amit már tudom, hogy nem fogunk megenni, a maradékokat, és mindent, amire már nincs szükség. Ezután kiveszem a polcokat és a rekeszeket és kitörlöm a hűtő belsejét. Ha nincs sok minden a fagyasztóba és szükséges akkor leolvasztom és szintén kitörölgetem.
Mivel takarítom a hűtőt?
A kivehető polcokat, gyümölcstartót, azokat elmosogatom, a hűtő belsejét pedig ecetes vízzel (kb. fél liter víz és pár kanál ecet) és egy szivacs segítségével áttörölgetem, ez jól szagtalanít és fertőtlenít is.
Persze a hűtő külsejét is érdemes áttörölgetni, erre tökéletes egy nedves szivacs is és a hűtő hátulján lévő rácsot is érdemes le portalanítani!
Hogy mennyire gyakran szoktam egy teljes hűtő takarítást végezni, az sok mindentől függ, értelem szerűen ha valami beleömlik akkor kitakarítom azonnal, de általában ilyen nagy takarítást kéthetente végzek, persze a maradékokat és azokat a termékeket, amiket már nem fogunk megenni azokat értelem szerűen kiszedem és kidobálom. Szerencsére a hűtő külseje sem szokott piszkos lenni attól függetlenül, hogy inox, gondolom majd ha gyerekünk lesz ez meg fog változni. :) 


A hűtőtakarítás után keletkezett dobozokat elmosogatom, és eltörölgetem majd a lecsepegtetőt is megtakarítom, ha kell akkor egy kis ecetes vízzel szintén áttörölgetem, majd a mosogatót is áttörölgetem, szerencsére gránit mosogatóm van, ami kevésbé koszolódik, könnyű tisztítani. Ha ezekkel megvagyok, akkor a sütőt ha szükséges befújom zsíroldóval ( erre is ki akarok próbálni egy hagyományosabb módszert, ha beválik akkor írok róla, nem szeretem a zsíroldókat :( ) 
Ezután jöhetnek a mikró, kenyérpirító, közben pedig a kávéfőzőt is átmosom ecetes vízzel vagy direkt kifejezetten erre kitalált vízkőoldóval.(a kávéfőző átfőzése sem egy olyan dolog, amit hetente szoktam, inkább havonta) Ezután pedig letörölgetem a polcokat, a pultot, a szekrényeket, a fűszertartókat, a csempét és a páraelszívót, majd pedig a sütőt törlöm át, ami eddig zsíroldóval be volt fújva. Utána megtakarítjuk a tűzhelyet, nekem főzőlapom van szintén egy két perccel hamarabb befújom, direkt erre alkalmas tisztítóval és áttörlöm.
Ha szükséges, akkor a poharakról távolítsuk el a vízkövet, erre is több módszer van, de szerintem a legjobb ha kicsi a mosogatónk, akkor foghatunk egy nagy lavórt egy kis ecet és langyos vízbe beáztatjuk a poharakat.(ezt sem szoktam hetente, inkább akkor amikor szükséges) Addig amíg a poharak áznak addig sepregessünk fel vagy aki szereti porszívózzon kis és mossuk fel a konyhát, érdemes abba  vízbe amivel a konyhát mossuk egy kis mosogatószert tenni mivel  zsíroldó hatású tehát az esetlegesen lecsöpögött zsírfoltokat feloldja. Majd ha felszáradt a konyha a poharakat egy szivacs segítségével törölgessük át öblítsük le és rakhatjuk  is a lecsepegtetőre száradni. ha mindezzel megvagyunk, akkor cseréljük le az asztalterítőt és a konyharuhákat mehetnek mosásba és kész is a konyha.


Nektek milyen bevált praktikátok van?